Sportmassage

De term sportmassage wordt gebruikt als verzamelnaam voor diverse verrichtingen, die sportmasseurs toepassen op sporters om hen een bestendige of betere sportprestatie te laten leveren of om hen te helpen bij het herstel naar volledige sporthervatting na een blessure.
 

Verrichtingen

De verrichtingen, die gediplomeerde sportmasseurs mogen uitvoeren zijn:
Het geven van eerste hulp bij sportongelukken (EHBSO)
Het doen van functieonderzoek van spieren en gewrichten bij sporters om vast te stellen of een sporter mogelijk na een sportvrije periode of na een blessure weer volledig aan sportbeoefening kan doen. Hierbij wordt er bij behandeling na een blessure van uitgegaan, dat de sporter na de blessure (en mogelijk na het ontvangen van EHBSO) een arts heeft bezocht, die de diagnose heeft gesteld en uitspraken heeft gedaan over de sporthervatting. De sportmasseur kan op grond van zijn onderzoek de sporter bij restklachten van een blessure adviezen geven met betrekking tot de sporthervatting (zoals trainings-/wedstrijddeelname, voeding/drinken/leefgewoonten, warming-up en cooling-down elementen en/of het gebruik van een tape- en/of bandageconstructie).
Het geven van tape- en of bandageconstructies aan sporters voorafgaande aan deelname aan een sportevenement. Meestal is de constructie bedoeld ter ondersteuning van restklachten na een blessure. Voorwaarde voor het geven van de constructies door de sportmasseur is, dat de diagnose van de blessure door deskundigen (huisarts, specialist) moet zijn gesteld. Mogelijk daarbij is, dat de sporter op advies van een arts is behandeld door (para)medici (bijvoorbeeld een fysiotherapeut). Het geven van massage met de kenmerken van sportmassage.
 
Jo Engels heeft zich gespecialiseerd met betrekking tot klachtgericht en klantgericht masseren. Als basis wordt er gebruik gemaakt van sportmassage, maar daarnaast worden diverse andere technieken toepast indien noodzakelijk. De NGS opleiding sportmassage heeft Jo gevolgd bij instituut IVS te Dordrecht.
 
Bij klantgericht masseren wordt heel erg rekening gehouden met de specifieke vragen en opmerkingen van de klant, evenals de lichaamsbouw. Dit is bij iedereen weer een beetje anders.

Ontspanningsmassage

Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling – manueel of met mechanische hulp – op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen van het maag-darmstelsel en reproductief systeem, ter verhoging van enigerlei aspect van het welzijn van de massee (dat is: degene die wordt gemasseerd). Dit kan met of zonder massageolie worden gedaan. Een massage kan variëren van informeel en amateuristisch tot sterk professioneel. In een professionele context ligt de massee gewoonlijk op een massagetafel of op een mat op de vloer, of men zit op een massagestoel. Een veel voorkomende vorm van massage is sportmassage of ontspanningsmassage. Veel mensen vragen in eerste instantie een ontspanningsmassage aan de masseur. Tijdens het masseren blijkt vaak dat men het erg prettig vindt als de masseur "steviger" masseert. De ontspanningsmassage wordt dan aangevuld met technieken vanuit de sportmassage. Veel gehoorde klachten zijn lage rugpijn en schouderklachten. Natuurlijk voelt een ontspanningsmassage vaak relaxter aan dan een sportmassage. De ontspanning vanuit een sportmassage komt vaak op een later moment. In onze praktijk in Druten kunt u persoonlijk ervaren op welke professionele en ontspannende manier de massage wordt uitgevoerd.

Hot Stone Massage

Eeuwenoude en wereldwijd toegepaste massage waarbij men gebruikt maakt van de magnetische en temperatuurbehoudende eigenschappen van stenen. Hotstones zijn vaak basaltstenen die spieren doen ontspannen en energiepunten activeren. Ook Coldstones kunnen worden ingezet: koude marmerstenen verminderen zwellingen en kunnen oververhitte lichamen afkoelen.

 

Lomi Lomi Massage

Lomi Lomi Massage is een holistische massagevorm uit Hawaï met een sterke spirituele grondslag die gecombineerd wordt met specifieke ademhalingsoefeningen en bepaalde rituelen. De methode werd aanvankelijk beoefend door de Kahuna, de oude Sjamanistische geneesheren op Hawaï. Om die reden wordt de methode ook wel Kahuna massage genoemd. Amerikaanse Missionarissen die begin 1800 het eiland bezochten bestempelden de inheemse geneeswijzen echter als heidens en na een periode van politieke onrust werden alle traditionele behandelmethodes en spirituele tradities gedurende lange tijd verboden.